Kako instalirati WordPress

U ovom uputstvu ćemo vam pružiti detaljne instrukcije o tome kako da instalirate WordPress na svojoj veb hosting nalog. Sledite ove smernice ako želite da izvršite novu, manuelnu instalaciju najnovije verzije WordPress-a.

 

Sledite ove korake da biste instalirali WordPress ručno:

 

Korak 1: Preuzmite WordPress instalacioni paket
Korak 2: Prebaci WordPress datoteke na server
Korak 3: Kreiraj MySQL bazu podataka za WordPress
Korak 4: Krenite u proces instalacije

 

1.Prezuzmite WordPress instalacioni paket

 

Da biste pokrenuli proces instalacije, prvo morate da preuzmete WordPress sa zvanične strane  za preuzimanje. Preporučujemo vam da uvek preuzmete i instalirate najnoviju stabilnu verziju WordPress-a.

Kada kliknete na Download dugme za najnoviju verziju WordPress-a, instalacioni paket će biti sačuvan na vašem računaru. Pronađite instalacioni paket koji ste upravo preuzeli i prebacite ga u novi folder.

 

2. Prebaci WordPress datoteke na server

 

Sada, morate da prebacite datoteke i mape na vaš web server. Najlakši način da se to uradi je preko FTP-a.

To možete učiniti preko FTP koristeći klijent aplikaciju kao što filezilla ili preko cPanel -> File Manager -> Upload file(s).

 

Ako želite instalacija WordPress bude glavna za vaš sajt, datoteke treba da se postave u public_html folderu vašeg naloga. Međutim, uvek možete napraviti pod folder (tj public_html / blog) ako želite da pokrenete samo deo svog servera za WordPress.

 

3. Kreiraj MySQL bazu podataka za WordPress

 

Sada, morate da kreirate MySQL bazu podataka i dodeliti korisniku i to sa punim dozvolama. Kada kreirate MySQL bazu podataka i korisnika, napravite ime baze podataka, korisničko ime i lozinku baze koju ste upravo napravili. Trebaće vam za proces instalacije.

 

4. Proces instalacije WordPress-a

 

Sada je vreme da biste došli do vašeg sajta da počne sa procesom instalacije. Ako ste prebacili WordPress u vaš public_html direktorijum moraćete da idu u http://neki-domen.com u željenu brovser-u. Prva stvar koju ćete primetiti je poruka, koja vas obaveštava da nemate a vp-config.php fajl i trebalo bi da se napravi. Samo kliknite na Create a Configuration File dugme da nastavite.

 

Na ovoj stranici ćete videti poruku koja vas pita da pripremite neophodne informacije za instalaciju. Pošto već imamo ovu informaciju, jednostavno pritisnite Go! Dugme.

 

Unesite detalje za vašu novokreiranu MySQL baze podataka i pritisnite Sumbit dugme

 

WordPress će sada proveriti da li su vaše postavke tačni. Ako ste uneli sve potrebne informacije, videćete ekran za potvrdu. Pritisnite Install dugme da biste nastavili.

 

Na sledećem ekranu ćete morati da unesete vaše administrativne podatke korisničko ime i naslov Vašeg novog sajta. Pored toga, možete da odredite da li želite da pretraživači indeksiraju vaš sajt ili ne. Kada popunite te informacije, pritisnite dugme Install WordPress. Imajte na umu da trebate da unesete pravu email adresu. To možete kasnije koristiti u slučaju da zaboravite lozinku.