Izrada web sajta: sami ili angažovati profesionalnu web firmu?

Izrada kvalitetnih sajtova traži dosta znanja i iskustva, i zahteva: programiranje na više jezika (HTML, PHP, JS, CSS, Ajax, MySQL) za upravljanje bazama podataka, proizvodne strukture stranice, veb dizajn, CMS razvojne alate, podešavanje servera, optimizacija za pretraživače (SEO)  i još mnogo toga.
Za izradu sajta imamo nekoliko opcija:

  • Da sami uradimo web sajt;
  • Zamolimo prijatelja ili poznanika;
  • Angažujemo firmu koja se profesionalno bavi izradom web sajta.

Šta da izaberemo?

Prednosti naravno ima firma koja se time bavi.
Da bi se uradio manji i nekvalitetan sajt ne treba profesionalac to  i sami možete da uradite. Ali ko želite da imate funkcionalan sajt sa ozbiljnim poslovnim ciljevima  – sajt koji će prodavati svoje usluge ili proizvode, onda angažovanje profesionalca je definitivno najbolje rešenje.

Profesionala izrada sajta ima sledeće prednosti:

  • jedinstven, unikatan  i zahtevan dizajn;
  • Kvalitetna prezentacija vaših proizvoda, usluga ili kompanije;
  • Kvalitetna SEO optimizacija za visoko pozicioniranje u pretraživačima;
  • širok spektar različitih dorada i podešavanja veb aplikacija za vaše potrebe;
  • diskrecija;

Puno toga zavisi od namene sajta i šta očekujete od njega. Samostalna izrada kvalitetnih sajtova bi mogli da budu veoma teška ili nemoguće u većini slučajeva. Da biste napravili sajt univerzalno pravilo je da se traži mnogo znanja i vremena. Potrebno je pratiti nove veb tehnologije stalno se edukovati, ali znati sve što je potrebne – to je već nemoguće.

Velika prednost ako angažujete profesionalnu web firmu
Ugovor pokriva sve vaše zahteve, procese, cene i uslove plaćanja, potrebno vreme, i sve druge pojedinačne sporazume između autora i provajdera (provajdera). Ugovor za izradu ili održavanju web sajta pomaže da  zaštiti i osigura ovaj sajt.

Cena kvalitetnih veb sajtova je prilično dostupna.
Danas, cene za dizajniranje veb sajtova nekih profesionalnih firmi nisu suviše visoke, jer je konkurencija izuzetno velika. Dobro dizajniran sajt zahteva previše znanja, vremena i truda da bi sami radili.