Responsive web dizajn

Responsive web dizajn sajta (engl. Responsive web design, RWD) predstavlja web dizajn koji omogućava optimizovano prikazivanje, jednostavno korišćenje i kretanje kroz web sajt koji će biti pregledan na različitim uređajima.

 

Većina sajtova su dizajnirani da se pravilno prikazuju  na ekranu monitora desktop ili laptop uređaja. Kada se pristupa preko uređaja sa manjim ekranima, kao što su pametni telefoni, neki delovi stranice su odsečeni, što primorava posetioce sajta da pomeraju stranicu. Ovo može da bude zamorno i dosadano, posebno kod posetilaca sajta sa vrlo malo vremena za gubljenje. Rešenje ovog problema jeste dizajniranje veb sajta koji može da se pravilno vidi na manjim ekranima kao i na širokim monitorima.

 

Korišćenje mobilnih uređaja za surfovanje vebom raste astronomskim tempom, ali nažalost većina veba nije optimizovana za te mobilne uređaje. Mobilni uređaji su često ograničeni veličinom displeja i zahtevaju drugačiji pristup kako je sadržaj prikazan na ekranu.

Mnoštvo različitih veličina ekrana postoje na telefonima, tablama, konzolama za igru, televizorima. Veličina ekrana se uvek menja, tako da je važno da se Vaša veb stranica može prilagoditi bilo kojoj veličini ekrana, danas ili u budućnosti.

 

Standardne dimenzije koje se koriste za responsive web dizajn su 320 px, 768 px i 1024 px. Prvi je, predpostavljate za mobilne uređaje, drugi za tablet a treći za desktop računare. Postavlja se pitanje, a šta ćemo sa onim uređajima čije dimenzije ekrana ne odgovaraju ovim dimenzijama? Postoji jednostavno rešenje za takav problem, a odgovor leži u maksimumu i minimumu. Ukoliko je širina ekrana manja od 768 px, prikazaće se veličina ekrana za mobilni telefon. 768 px je prelomna tačka u slučaju prelaska režima ekrana tableta u režim mobilnog telefona.

 

Prednosti responsive web dizajna

Dostupnost
Web sajt će biti vidljiv na ekranima svih uređaja s kojih klijenti posjećuju vaš web sajt.
Korisničko iskustvo
Upotrebljvost sajta će biti bolja
SEO
URL struktura ostaje ista za sve uređaje što omogućava Google-u jednostavno indeksiranje vašeg web sajta. Sam Google daje prednost RWD-u.
Konverzije
Koristeći RWD pristup se osim desktop korisnika fokusira i na sve mobilne korisnike, te samim tim povećavate konverziju vašeg web sajta.